Mióta először kóstoltuk, nagy családi kedvenc lett ez a talán leginkább "sült pudingnak" titulálható francia sütemény. A barackos változat is feliratkozott örökös tagnak az ételrepertoárunkba.
Kezdőknek háziasszonyoknak is szívből ajánlom, ennél egyszerűbb süteményt már kitalálni sem lehetne!
Sárgabarackos tejespite (avagy clafouties)
Hozzávalók:
4 tojás, 120 g cukor, 120 g liszt, csipet só, 1 kávéskanál sütőpor, 300 ml tej, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál barackpálinka, fél kilónyi sárgabarack
Elkészítés: A tojásokat géppel 5-10 percen keresztül verem, nagyon habosra, majd hozzákavarom a tészta többi hozzávalóját. Kikent piteformába töltöm, és megszóróm a kimagozott, nagyságtól függően felezett vagy negyedelt barackkal. 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, és körülbelül 40 percig sütöm..
Ha saját barackból készül -a miénk ezt nem érte meg, az a fától 10 centinél távolabbra ritkán jutott el, azonnal bekapta valaki-, akkor elég csak elfelezgetni vagy -negyedelgetni és potyogtathatjuk a tésztára.
A bolti barack azonban ritkán mézédes, hisz kényszerérett, így érdemes előbb beleforgatni egy kis fahéjas porcukorba.
Szerző: Anyamanya