Már lassan ugyan véget ér a nyár, de a fagyiszezon még tovább tart. Vannak persze jófajta fagyizók de a legjobb ebből is a házi, amit bármikor elő tudunk kapni. A mélyhűtőmben mindig lapul 3-4 fajta, így váratlan vendégek esetén is könnyen elő tudom kapni – a siker borítékolható.
Nagyon szeretem a tojásalapú fagyikat, de ha hirtelen támad kedvünk valami jéghideg finomságot enni, jobban járunk egy főzés nélküli fagylalttal.
Persze nem a zacskós verzióra gondolok, hanem az úgynevezett Philadelphia-style változatra, ami a nevében szereplő krémsajtot nem tartalmazza, van viszont benne jócskán tej, tejszín, illetve jelen esetben sűrített tej.
A hozzá készült csokoládéöntet szintén körülbelül 5 perc munkát igényelt – az eredmény pedig egy tökéletesen bársonyos krém, amiből egy adagot sosem árt készenlétben tartani a hűtőben. Ennek a receptje természetesen a fagyi-guru David Lebovitz könyvéből (The Perfect Scoop) származik.
Főzés nélküli vaníliafagyi
3,5 dl tejszín
4 dl tej
1 tubus sűrített tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
2 banán
A tejet, a tejszínt és a sűrített tejet összekevertem – hűteni nem is kellett, mert a hűtőből vettem elő mindent. Hozzátettem a vaníliát és már mehetett is a fagyigépbe. Mielőtt elérte volna a tökéletes állagot a két összeturmixolt banánt is beleöntöttem.
Gyors csokoládéöntet
2,5 dl víz
50 g jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
125 ml kukorica-maláta szirup (bio boltokban kapható – ennek hiányában helyettesíthető Golden Syruppal, glükózsziruppal, vagy mézzel)
60 g étcsokoládé
1 ek nádcukor
A hozzávalókat vízgőz felett összeolvasztottam, és rövid pihenő után a hideg fagyira locsoltam. Isteni párosítás!
Lebovitz “kis fekete ruhaként” emlegeti ezt a csokoládészószt, aminek mindig muszáj otthon lennie és bármilyen alkalomra bevethető. Persze már megint igaza van.
Szerző: Niki