Bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, "gyors kaja". Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a Párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat.
Variációk száma: több ezer, én most a cukkíni pestóval takartam be, de lehet gyári pestó is, vagy akár egy fűszerkeverék, jó sok kaporral.
A recept két főre szól!
Hozzávalók:
4 szép szelet halfilé (mirelit, kiolvasztva, nyilván az is megérne egy misét, hogy itt a nagy tó partján, milyen nehéz friss halhoz jutni)
2-3 ek (cukkíni) pestó
1 adag besamelmártás
10-12 dkg reszelt félkemény sajt (gouda, trappista, edami..)
só, bors, olaj
Besamel mártás:
5 dkg vaj
3 ek liszt
0,5 liter tej
só, bors, szerecsendió
Elkészítem a besamelmártást. A tejet felforralom, a vajat felolvasztom, majd a liszttel készítek egy világos rántást, amit habverővel kevergetve, a forró tejet adagolva, krémesre főzök. Ízesítem, és pár pillanat bugyogtatás után lezárom.
A halakat egy kis só-bors keverékkel ízesítem, de vigyázzunk, mert a pestó is fűszeres, és a besamelt is ízesítettük.
A halfiléket megkenem a pestóval.
Olajozott tűzálló tálra terítem, majd betakarom a mártás felével. Erre jöhet a reszelt sajt 1/3 része, majd újra hal.
Rásimítom a maradék mártást, és megszórom a sajttal.
Előmelegített sütőben, 165 c°-on, 25-30 perc alatt, szép pirosra sütöm. Érdemes egy kicsit hagyni állni, úgy könnyebb tálalni.
Köretnek egy adag zöldsaláta, vagy egy kornspitz.
Jó étvágyat!