Ideje elkezdeni a készülődést, legalábbis gondolatban... Aki biztosra akar menni, és nem kísérletezik a karácsonyi vacsorával, próbálkozzon Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjeivel! Naponta jelentkező sorozatunkból nagyszerű ünnepi menüsor készíthető el.
A karácsonyi étrendnek nagyon sok hagyománya van. Az egyik ilyen hagyományos leves a borleves, amit nagyon sokszor tálaltunk már. Változatosságként, de nem merész újításként került asztalra ez a gesztenyeleves. Annyiban hasonlít a borlevesre, hogy ez is édes. A gesztenyés, fahéjas, rumos íze igazi ünnepi fogássá teszi.
25 dkg gesztenye massza
1 l tej
1 narancs héja
vanília
2 ek keményítő (1 csomag vaníliás pudingpor)
10 dkg mazsola
rum
fahéj
A mazsolát áztassuk annyi rumba, hogy ellepje, ha gyerek is ül majd az asztalnál, rumaromás vízbe. A tej egy részét melegítsük forrásig és tegyük bele a vaníliát és a lereszelt narancshéjat. Amíg hagyjuk kiolvadni a gesztenyemasszát, addig átveszi a narancs ízét és leszűrhetjük. Ha édesített gesztenyét kaptunk, azt nem kell már cukrozni. A tejet melegítsük forrásig, tördeljük bele a gesztenyemasszát és habverővel vagy botmixerrel dolgozzuk simára. Öntsük hozzá a narancsos tejet is, és a mazsoláról leszűrt rumot. Végül sűrítsük be a kevés hideg tejjel simára kevert keményítővel. Fokozatosan adjuk hozzá a keményítőt, nehogy kocsonyát csináljunk krémleves helyett. Tegyük a tányérokba a mazsolát, merjük rá a levest és szórjuk meg kevés fahéjjal. Az áztatott mazsola a sűrű krémleves alján marad, és csak a kanállal belenyúlva okoz meglepetést. Ha van odahaza egész főtt gesztenyénk, akár konzervből is, kevés vajon pirítsuk körbe és ezt a sült gesztenyét még rátehetjük finom levesbetétnek.
Beküldte: jókaja