Gasztrobloggerekkel – Adventtől, Karácsonyig XIII. Muskotályos borkrémleves

616

Ideje elkezdeni a készülődést, legalábbis gondolatban... Aki biztosra akar menni, és nem kísérletezik a karácsonyi vacsorával, próbálkozzon Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjeivel! Naponta jelentkező sorozatunkból nagyszerű ünnepi menüsor készíthető el.

A mennyiség 8-10 fő részére tökéletesen elég. 
Hideg leves, délelőtt elkészíthető.

Hozzávalók:
 
7,5 dl (tokaji) sárga muskotály, félédes fehérbor
1 l víz
1 citrom
1 rúd fahéj
8-10 db szegfűszeg
2 tk cukrozott narancshéj
18 dkg cukor
10 tojás sárgája
5 dl habtejszín (növényi)
 
a tálaláshoz habgaluska:
2 tojás fehérje
2-3 ek cukor
 
 
A vizet a fűszerekkel, a fele citrommal, a cukrozott narancshéjjal felforralom. Amikor forr, beleöntöm a bort, és belefacsarom a maradék citrom levét, és ismét felforralom.5 tojás sárgáját a cukorral habosra keverem. A felforrt levet átszűröm, és abba kis lángon, folyamatosan kevergetve belecsurgatom a cukros-tojást. Folyamatosan kevergetve addig forralom, míg besűrűsödik. A maradék tojássárgáját a tejszínnel kikeverem, a felforrt levest a tűzről lehúzom, folyamatosan keverve beleöntöm a tojásos-tejszínt. Félre teszem, hogy kihűljön, de közben többször átkeverem.
A tálaláshoz a tojásfehérjét a cukorral keményre verem, majd forrásban lévő vízbe, kanállal kiszaggatom.
Tányérba/csészébe merem a levest, a tetejére teszek galuskát. Ínyencek egy kis pirított mandulával is megszórhatják.

 
 
Max
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu