Egy nagyszerű köret, a zsemlegombóc helyett vagy mellé. Készülhet gőzölve vagy főzve, a nevének jelentéséből következtethető hogy szalvétában/ruhában főzték ki. A mai ételkészítési módszerekkel az alufólia is kiválóan megfelel erre a célra, csak legyen jól megolajozva vagy vajazva.
Hozzávalók:
6 zsemle
2-2,5 dl tej
2 tojás
10 dkg nyers füstölt szalonna
1 kis fej (fehér) hagyma
2-3 ek liszt
Só, bors, fűszerkeverék (provanszi, ételízesítő, magyaros..)
Olaj vagy vaj a kenéshez (vajat ha ruhába tekerjük, ha fólia akkor olaj is lehet)
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját, és abban üvegesre pároljuk, a kis kockára vágott hagymát. Kihűtjük.
A zsemlét (lehetőleg legyen szikkadt, vagy legalább tegnapi) kis kockákra vágjuk, és egy tálba halmozzuk. A tojásokat kikeverjük a tejjel, és ízesítjük, sózzuk. A kihűtött szalonnás hagymát és a tojásos tejet ráöntjük a zsemlére, összekeverjük és hagyjuk egy kicsit hogy felszívja a nedvességet.
Pihentetés után megszórjuk egy kanál liszttel és átkeverjük, Adagoljuk bele a lisztet, míg egy krémes, jól formázható állagú tésztát kapunk.
Terítsünk le egy kb. 45-50 cm hosszú alufólia csíkot (ebből a tészta mennyiségből 2 db, kb. 25 cm-es rúd jön ki), és alaposan vajazzuk vagy olajozzuk be. Halmozzunk a végére egy kupac tésztát, és azt egy nedves kanál hátlapjával igazgassuk el. Csavarjuk fel a fóliát, szorosan, de közben tudjuk formázni a hurkát. A két végét tekerjük szorosra.
Készíthetjük gőzölve vagy főzve. Mindkét verzióhoz ajánlom a tésztafőző edényt:
Párolás: forraljunk vizet az edényben. De csak annyit hogy ne érje el a betét alját. Ebbe helyezzük bele a hurkákat, és lefedve gőzöljük 30-40 percet.
Főzés: lobogó vízben alaposan betekerve, főzzük 30 percet. Csepegtessük le és bontsuk ki.
Óvatosan bontsuk ki a forró rudakat, és pár percet hagyjuk pihenni, majd utána szeleteljük ujjnyi vastag karikákra.
Raguk és komolyabb pörköltek kísérője, de fogyasztják fokhagymás-paprikás tejföllel, önálló ételként is.