Szilveszter éjjelek csemegéje, mely lehet sós, lehet édes, és hidegen-melegen egyaránt kitűnő! Íme néhány változat!
Őszi rétes
Hozzávalók:
- 6 db réteslap (sparos csomag fele)
- 80 dkg alma
- 2 marék dióbél
- 15 dkg camembert sajt
- késhegynyi őrölt fahéj
- 1 ek. vaj
- 1 tk. étkezési keményítő
- kenéshez olaj
Túrós rétes – nem a hagyományos verzió
Hozzávalók:
- 6 réteslap (egy sparos csomag fele)
- 25 dkg túró
- 2 ek. tejföl
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 15-20 dkg nagyon húsos császárszalonna
- 1 cső főtt kukorica/fél doboz konzerv kukorica
- 2 paradicsom
- só, bors, őrölt kömény
- olaj+tejföl a kenéshez
A császárszalonnát vékony csíkokra vágjuk. A kukoricaszemeket lefaragjuk a csutkáról. A paradicsomot felkockázzuk.
A réteslapokat óvatosan szétválasztjuk, nedves konyharuhára fektetjük. Minden lapot vékonyan megkenünk tejfölös olajjal, egy rúdhoz 3 lapot használunk fel.
A hagymás túró felét ráhalmozzuk a réteslap felénk eső oldalára. Megszórjuk kukoricával, szalonnacsíkokkal, paradicsomkockákkal, és nem túl szorosan feltekerjük. Tepsire fektetjük, majd hasonlóképpen járunk el a másik 3 lappal és a maradék töltelékkel.
A rudak tetejét megkenjük olajos tejföllel, és 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Ne ijedjünk meg: némi levet fog engedni a paradicsom miatt, és sokkal szaftosabb lesz, mint a megszokott rétesek!
Picit hagyjuk hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Hozzávalók 3 rúdhoz:
- 1 cs. réteslap
- 15 dkg mák
- 6-8 dkg cukor
- őrölt fahéj
- 1/2 főzőtök (fél zacskó mélyhűtött gyalult tök)
- 1-2 ek. tejföl – 20 Ft
- kenéshez olaj
A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivájjuk, a darált cukros mákhoz reszeljük az almareszelő durva részén. A fagyasztott tököt felolvasztjuk, a nedvességet kinyomkodjuk belőle. Fahéjjal ízesítjük, majd annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy szépen összeálljon. Ha úgy látjuk, tehetünk hozzá 1-2 ek. búzadarát, hogy megfogja a tök esetleges levét!
A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. 8 lapos csomagot vettem, ebből 3 rudat formáztam – mivel 8 helyett 9 volt benne 🙂
A lapokat egyesével, kenőtoll/ecset segítségével vékonyan megkenjük olajjal, 2-3 darabot egymásra fektetve. Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, s a konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük. Kikent tepsire tesszük, a tetejét lekenjük olajjal.
Hasonlóképpen járunk el a másik 2 adaggal is – laponként olajozás, töltés, feltekerés, tepsibe be.
Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.