A szilveszter/újév elmaradhatatlan fogása! Aki lencsét eszik, az új esztendőben gazdag és szép lesz! S ki ne akarna gazdag és szép lenni? :-)
Hozzávalók:
- 2-3 fej vöröshagyma
- 50 dkg lencse
- 3 szál répa
- 2 szál petrezselyem
- 3-4 szem krumpli
- 40 dkg füstölt tarja
- só, bors, babérlevél
- mustár
- tejföl
- puha kenyér
A lencsét beáztatjuk főzés előtt – néhány órára vagy akár egész éjszakára.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A vöröshagymát félfőre, a répát, petrezselymet karikákra, a krumplit kockára vágjuk.
Kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a zöldségeket, a felkockázott füstölt húst, a megmosott – lecsepegtetett lencsét. Felöntjük vízzel, és lassú tűzön főzzük. Babérlevéllel, sóval, borssal ízesítjük. Főzés vége előtt nem sokkal adjuk hozzá a krumplit, s kb. 20 perc alatt készre főzzük. 1-2 ek. mustárral ízesítjük, kóstoljuk – ha kell, korrigáljuk.
A tányérokba tejfölt kanalazunk, majd a forró levest rámerjük.
Puha kenyérrel pompás egytálétel!