Tartalmas leves, ami mellé ha vágunk egy karéj friss kenyeret, már nem is nagyon kívánkozik más. Sűrű, kiadós, a végeredményt tekintve csak a hűtőnk/kamránk tartalma szab határt. Amolyan "mindentbele" leves!
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg darált hús
- 2-3 szál sárgarépa
- 1-2 szál petrezselyem
- 20 dkg savanyúkáposzta
- 20 dkg zöldborsó
- 1 dl nyers rizs
- 2 dl tejföl
- só, bors,
- parányi kömény a káposztának
- lestyán
A répát, petrezselymet megtisztítjuk, felkarikázzuk, a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, s kb. egy órán át főzzük.
Az 1 óra letelte után hozzáadjuk a savanyúkáposztát (kóstoljuk meg, nehogy túl savanyú legyen!), a zöldborsót és a megmosott rizst, további 30 percig főzzük.
A végén 2 dl tejfölt elkeverünk kevés forró levessel, visszacsurgatjuk a fazékba, de már nem forraljuk, mert összeugrik! Szerintem a rizs miatt nem igényel semmi egyéb kötőanyagot (liszt, keményítő).
Forrón, szelet kenyérrel tálaljuk.