Flag- gasztro magazin: Tyúkláb fánk

329

Különleges fánk. Kevés élesztővel, viszonylag hamar elkészíthető, és az alakja miatt biztosan az asztal dísze lesz. Egy finom fanyar lekvárral igazi csemege.

Hozzávalók:

          4 kisebb, egész tojás
          18 dkg tejföl
          1 csipet só
          1 EK porcukor
          50 dkg liszt
          1 dkg élesztő
 
Rugalmas tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Függ a liszt mennyisége a tojások méretétől, és a tejföl víztartalmától, nekem kellet egy evőkanálnyi liszt még, készítsünk a kezünk ügyébe az ún. mankó lisztet. Nagyon jó állagú tésztát kapunk, nem ragad. Letakarva pihentessük egy fél órát. Hat részre osztjuk, és ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle.
 
 
Ezeket vágjuk 7-8 cm-es darabokra. Vágjuk be az egyik végét a feléig, majd a másik oldalról is, de előtte fordítsunk rajta 90 fokot (mintha kovászos uborkát vágnánk be). A két vágást fordítsuk ki egymással szemben, így kapjuk meg a kereszt alakot. Pihentessük még 10-15 percet, majd közepesen meleg olajban süssük ki. Első felét 2-3 percig, ekkor fedjük le az edényt, majd fordítsuk meg a tésztát és már fedő nélkül süssük meg a másik oldalát is.
A felesleges olajat itassuk le róla. Lekvárral és porcukorral tálaljuk.
 
Jó étvágyat hozzá!

Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu