Flag – gasztro magazin: Nagymamám farsangi fánkja

431

Kelt tésztát, több tojássárgával és megspékelve egy kis rummal is, vagyis Nagymamám farsangi fánkja! Elronthatatlan, és utánozhatatlanul finom!

hozzávalók

60 dkg liszt
4 dl tej
4 tojássárgája
3 evőkanál cukor
4 dkg friss élesztő – vagy a szárítottból 1 csomag 11gr-os
8 dkg olvasztott langyos margarin vagy vaj – foszlós lesz tőle a fánk
egy lapos tk só
2 evőkanál sütőrum – nem aroma!!!

A lisztet, sót, egy ek cukrot szárazon összekevertem.
2 dl tejben egy csipetnyi cukorral és gondolatnyi sóval kályha szélén felfuttattam az élesztőt.
A maradék 2 dl tejet meglangyosítottam és elkevertem benne a tojássárgákat és a rumot.
A vajat/margarint felolvasztottam és langyosra hűtöttem.
Az élesztős tejet, a tojássárgás-rumos tejet és a langyos vajat apránként a liszthez dolgoztam és alaposan kidagasztottam.
„Amíg csepeg a padlás” – mondogatták régen, azaz, amíg az ember homloka verejtékezni nem kezd.
Amikor a tészta elvált az edény falától és a kezem is tiszta maradt, kis lisztet hintettem a tészta tetejére, konyharuhával letakartam és meleg helyen duplájára kelesztettem.
(a dagasztást-kelesztést kenyérsütő gépre is bízhatod; arra kell figyelni, hogy az összes hozzávaló azonos, konyhameleg legyen, azaz a tojásokat ne két perccel dagasztás előtt kapd ki a hűtőből, és liszt se legyen spájsz-hideg; természetesen a hozzávalókat olyan sorban tedd a kenyérsütő gépbe, ahogy a használati utasítás rendelkezik, pl az enyémben alólra a folyékony és felülre a száraz hozzávalók a sorrend; a sót, cukrot a liszt tetejére, a forma két ellentétes sarkába teszem, az élesztőt pedig a liszt közepébe kialakított kis mélyedésbe, úgy, hogy ne érjen a folyadékhoz; dagaszt-keleszt programot indítok, a legtöbb kenyérsütő gépnél 7-es vagy 8-as program, teigt vagy donugh néven)

Ahogy a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítottam és finom mozdulatokkal egy ujjnyi vastagságúra kinyújtottam, kiszaggattam és még egy fél órát kelesztettem.
 

Miután szépen kigömbölyödtek, bő olajban, közepes lángon kisütöttem.
A SÜTÉSnél nagyon fontos, hogy a fánk közepébe, 2 hüvelykujjammal kicsit széthúzva, mélyedést nyomtam és ezzel a lyukkal lefelé fordítva tettem az olajba, a lisztes része így felül maradt.

Fedővel letakartam, majd megfordítva a másik felét is megsütöttem, DE már NEM FEDŐ ALATT.

Lyukjával lefelé csepegtettem le, rácson, de papíron is lehet.
Miután egy kicsit kihűlt, tálaló tányérra tettem, a mélyedésbe barackpálinkával elkevert barackízt tettem (Manóra való tekintettel kihagyhatod) és megszórtam vaníliás porcukorral.

A tésztából, ami szaggatás után maradt, gyerekkori szép emlék, szarkaláb készült. Ehhez a tészta darabokat összedolgoztam, rudacskákká sodortam, majd középen meghajtva összefontam, végét kicsit összecsippentettem, hogy kelés-sütés közben ne nyíljon szét.
Vaníliás porcukorral megszórva tálaltam.

Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu