Ezt az ételt szinte misztikum lengi körbe! Spárga! Hollandi mártással! Ezt csakis sokcsillagos szakácsok állíthatják elő! Pedig nem! Ne féljünk, bátran álljunk neki, a siker, ha pontosan követjük a leírás, elsőre garantált – és otthonunkba varázsolhatjuk egy menő étterem pazar fogását!
Hozzávalók:
50 dkg spárga
2 dkg vaj (!)
fél citrom
némi só
A hollandi mártáshoz:
2 tojás sárgája
8 dkg vaj (!)
2 ek száraz fehérbor
fél citrom leve
negyed mk. Só
őrölt (fehér) bors
A spárgát megmossuk, szárából pici darabot levágunk, itt-ott vékonyan meghámozzuk. Fogjuk a legnagyobb fazekunkat, az aljába állítunk egy bögrét, ami jól bírja a hőt. A fazékba öntünk némi vizet, nem kell sok, 2-3 dl elég. A bögre tetejére lapostányért ültetünk. A tányérra fektetjük a spárgát, rákockázunk 2 dkg vajat, citromkarikákat teszünk rá, kevés sóval meghintjük. A fazekat lefedjük, és 15-20 perc alatt megpároljuk a spárgát. Egyszerű és nagyszerű!
Hollandi mártás. A vajat megolvasztjuk, langyosra hűtjük (mert a forró kicsapja már az elején a tojást!) Vizet forrósítunk egy kis lábaskában, amire majd fém keverőtálat tudunk illeszteni.
A tálkában ovális habverővel összekeverjük a tojássárgáját a fehérborral, a fél citrom levével, sóval, borssal, végül hozzácsurgatjuk az olvadt vajat.
Vízgőz fölé tesszük, és nagyon alacsony energián, éppen csak melegítse az edényt alulról a gőz, folyamatosan, megállás nélkül kevergetjük mártásunkat. Kb. 5 perc alatt a hollandus eléri kellő sűrűségét.
Azon forrón, a frissen párolt spárgával, némi sonkával, esetleg ropogós kenyérrel/péksüteménnyel tálaljuk. Egy pohár hideg száraz fehérborral öblítsük le!
Szerző: 5PL