Csoki és eper, a kettő együtt valami csoda, ezt nem is kell különösebben magyarázni :-) Omlós tésztakehelyben dús, mégsem émelyítően édes csokoládékrém, alaposan megpakolva zamatos, friss eperrel! Garantált siker!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 17,5 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 tk. vaníliakivonat/2 cs. vaníliás cukor
- 12,5 dkg margarin/vaj
- 1 tojás sárgája
- 1 ek. jéghideg víz
- csipet só
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín
- 5 dkg étcsokoládé
- 2-3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg eper/málna/ribizli
A tészta hozzávalóit egész egyszerűen villámsebesen összegyúrjuk, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
Egy kerek piteformát kikenünk vajjal, belelapogatjuk az omlós tésztát, megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Teljesen hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a pofonegyszerű krémet: a mascarponét kikeverjük a cukrozatlan kakaóporral, a felolvasztott, majd langyosra hűtött csokoládéval, majd óvatosan hozzáadjuk a habbá vert tejszínt.
A kihűlt vaníliás tésztakéregbe simítjuk, tetejét kirakjuk eperrel/málnával/ribizlivel, letakarjuk folpack-kal, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ennyi idő alatt a viszonylag törékeny, kemény omlós tészta kezelhetővé, szeletelhetővé válik a krém nedvességétől.
Citromfűvel vagy mentalevélkékkel díszítve, s további friss gyümölccsel tálaljuk.
Szerző: 5PL