Cseresznye/meggy, vanília, friss ricotta túró/sajt és egy könnyű kelt tészta. Egy pohár tejjel kitűnő uzsonna!
Hozzávalók:
Tészta:
8 dkg vaj
4 tk cukor
1 tk só
350 ml tej (1,5%-os)
3 dkg friss élesztő
10 dkg rétesliszt
68 dkg sima liszt
Töltelék:
3-4 marék cseresznye
2 tk vaníliás cukor vagy vanília kivonat/aroma
10 dkg puha vaj
25 dkg ricotta
6 ek cukor + 2 ek a szóráshoz
2-3 ek búzadara
pár csepp citromlé
2 ek tej a kenéshez
Összekészítjük a tésztát, és szép simára dagasztjuk, közben a cseresznyét kimagozzuk.
A tésztát meleg helyen hagyjuk kelni, a gyümölcsöt megszórjuk a vaníliás cukorral, és félretesszük.
A túrót a vajjal és a cukorral habosra keverjük, és egy kis citromlével ízesítjük, a hűtőbe hagyjuk pihenni.
A megkelt tésztát átdolgozzuk és kinyújtjuk.
Megkenjük a vajas-túrós kencével, ha nagyon folyós a massza, akkor jöhet a búzadara szórás.
A cseresznye levét leöntjük, a gyümölcsöt eloszlatjuk a tésztán, ha kell, itt is megszórhatjuk a búzadarával, és a két kanál cukorral.
Ügyesen feltekerjük, mint a beiglit, és ha túl hosszú lett, akkor eligazgatjuk a tepsiben, és kelesztjük újabb 35-40 percet.
Kelesztés után megkenjük a tejjel, és egy kicsit beirdaljuk, és betesszük a sütőbe.
160-170 C°-on 35 percet sütjük, de az első 10 perc után letakarjuk, mert könnyen megég a teteje.
Langyosra hűlve vágjuk csak fel!
Szerző: 5PL