Oszlóban Oslóban – Gasztrobot a kutyaság útján

281

Igen, nem feledhetjük folyamatosan öregszünk,oszlunk, pusztulunk lassan. Ennyit a címről és a nagybetűsről. Latorczai Mátyás vagyok, 33 éves, szakácsként dolgozom tizennéhány éve, Budapesten. Most ilyen „vén hülye fejjel” belevágtam a külföldi munkába. Osloban, Norvégia fővárosában dolgozom a Bolgen & Moi, tjuvholmeni éttermében.

Talán az egyik legnagyobb és legforgalmasabb osloi söröző-étterem. Egy barátom séfhelyettes itt, általa kerülhettem ide. Persze vicces tud lenni 2 vagy több magyar szakácssrác egyhelyen. Például elrohanok a hűtőkamrába, de előtte megkérdezem kell-e onnan másnak is valami :

-Something from the fridge??!

-Butter please!, meg ha találnál egy hideg borsodit…

Legyen most gasztrobot: A turizmus elhanygolható a világ legdrágább városáról lévén szó, de a helyiek szeretnek élni, jót enni, és tehetik is. Éttermünk konyhája nem kicsi, elég szigorú de átlátható, hatékony munkaszervezéssel dolgozunk. Ami a nyerő lap, hogy szűk étlappal dolgozunk, amit sűrűn változtatunk.

Kiemelek most egy ételt: Pulykamell avokádós salátával

Az egész pulykamellet hosszában 3-4 részre vágjuk, és bepácoljuk.

A marinádhoz:

  -10%-os sóoldatba (1kg só 10l víz)

teszünk az,

összevágott  -vöröshagymát

                        -fokhagymát

                        -sok friss gyömbért

                        -csilit

                        -citromnádat

Ebben pihen a husink 10 órát-nem többet!-akkor hering lesz belőle. /sós lett mint a …/ Kivesszuk, letöröljük és szorosan folpackba csavarjuk. Kombipároló sütőben 60C-os maghőmérsékletig gőzöljük. Otthoni körülmények között: töltsünk meg egy tepsit félig vízzel, tegyünk bele grillrácsot, erre tegyük az állatot,de előbb vegyünk egy maghőmérőt. A sütő 100C alatt legyen!! Igen időigényes lesz-egy bő óra kell majd-de megéri.

Saláta avokádó aiolival:

-jégsaláta,-vegyes Sali mix,-lilahagyma,-paradicsom,-avokádó,

-fokhagyma(sok),

Öntet:

A pucolt fokigerezdeket kevés hideg vízben feltesszük a tűzre, és ha egyet forr leszűrjük. Az edényt tisztára mossuk, és ugyanígy blansírozzuk még kétszer. Az így puhára főtt, lágy ízű fokhagymákat mozsárban pépesítjuk az avokádó 2/3-ával. Igen, látom ahogy most előveszed a botmixert!! csaló.

Majonézt készítunk, belekeverjük a fokhagymás avokádókrémet, lime vagy citromlével ízesítjuk. Ha sűrű volna annyi hideg vízzel higítsuk, hogy a salátaleveleket be tudja vonni. A maradék avokádót felkockázzuk, olivaolajjal, ici-pici porcukorral, paradicsomkockákkal összekeverjük. A salátákat, félkarikára vágott lilahagymát és kockázott paradicsomot összekeverjük az öntettel. Tetejére helyezzük a vékonyra szeletelt langyos pulykamellet, az avokadó-paradicsom salsát pedig a húsra. Időigényes?- ráérsz amíg a pulyka párolódik!!

Ha nem kummantasz el semmit,olyan kaját tehetsz életed párja elé amilyet csak profi konyhákon készítenek, és legyen Ő férfi avagy nő, arra az estére tuti elcsavartad a fejét! Simán megéri.

Latorczai Mátyás, Oslo 

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu