2011-ben a kecskeméti barackkal töltött kölestorta lett az ország születésnapi tortája, amit Zila László cukrászmester alkotott. Augusztus 20-án te is megkóstolhatod a budai rakparton, vagy megsütheted akár otthon is.
Madártejes torta, szatmári szilvatorta és pándi meggytorta, szilvagombóctorta – ezek voltak eddig Magyarország születésnapi tortái. Idén is három tortára lehetett szavazni, amit egy szakmai zsűri választott ki, a voksok alapján pedig ismét Zila László cukrászmester kreációja győzött, aki ezzel együtt már négy „ország tortáját” készített.
A kölestorta érdekessége, hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják, és még a fogyókúrázók étrendjébe is belefér egy-egy szelet. Az eredeti recept Karcagról származik, amit persze a cukrászmester továbbfejlesztett, így alakult ki a jellegzetesen magyar alapanyagokat (sárgabarack, köles) tartalmazó, mégis modern torta.
MTI Fotó: Soós Lajos |
A tortát a budapesti augusztusi 20-i ünnepségek idején lehet majd megkóstolni, a budai rakparton 15-20 ezer szelet várja majd az édesszájúakat. Ha nem akarsz tolongani a tömegben, augusztus 20-tól az ország több mint 150 kézműves cukrászdájában tesztelheted a süteményt. Még jobb, ha elkészíted otthon, és bezsebeled a család és a barátok dicséreteit. Nem lesz egyszerű feladat, de érdemes vele megpróbálkozni. Ha ugyanilyet szeretnél, szükséges lesz egy speciális tortaformára is, amit Zila László irányításával fejlesztettek ki. A Zila Tortaforma szilikonból készült, és használatával egyforma, nagyon dekoratív mélyedések lesznek a sütemény tetején, amiket folyékony öntettel tölthetsz meg.
Kecskeméti barackkal töltött kölestorta Hozzávalók 12 szelethez: Köles-alapfőzet: 290 g hántolt köles A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. Ezáltal mintegy 1400 gramm kölesalap készül. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró kölesalap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez. Tehát ugyanabból a köles-alapfőzetből készül a piskóta (960 g) és a krém (500 g). Sütés: 960 g lefőzött kölesalap A tortaforma 4 cm-es sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. Érdemes szilikonos sütőpapírt is A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a Töltés: 500 g langyosra hűlt, kölesalap A Zila szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy A félretett és langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe, majd ha Sárgabaracköntet: 230 g sárgabarack Az öntet lefőzése: szezonálisan használhatunk friss, illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza. Összeállítás: A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet. Forrás: www.zilatortaforma.hu |