Szuper gasztro ajándék. Könnyen elkészíthető, és sokféleképpen variálható. Készíthetjük akár egy elegáns fém kanálra, vagy egy szebb műanyag kanálra is. Mártogathatjuk egy bögre tejbe, forró kakaóba vagy a reggeli kávénkba.
Lehet ét csokis, tej csokis vagy fehér csokis, vagy ezek keveréke, amit rétegenként variálunk. Ízesíthetjük mogyoróval, mandulával, dióval, marcipánnal, kandírozott naranccsal, rummal (aroma), chilivel, kardamómmal, levendulával…stb.
Igazi kreatív gasztro ajándék, és jó játék is, akár az ifjúságot is bevonhatjuk a készítésbe. Adhatunk hozzá elegáns porcelán kakaós csészét ajándékba.
Ez most egy ún. tojás kanál, ami egy kicsit vastag, műanyag kanál, viszont fehér színe kiemeli a csokit.
Melegítsük fel gőz felett a felhasználni kívánt, darabokra tört csokoládé 2/3-d részét. Olvasszuk fel, majd ha már jó folyós, keverjük hozzá a maradék csokit. Ezzel temperáljuk vissza kb. 40 C˚-ra, ahol könnyen dolgozhatunk vele.
Mártsuk a kanalat a csokiba, forgassuk meg, és emeljük ki. Hagyjuk egy kicsit dermedni, ekkor tehetjük bele az ízesítőket. Újra mártás, kicsi pihentetés, majd még egy réteg jöhet rá. Ekkorra már a csoki lehűl, ez réteg elég vastag lesz, így elég 3 réteg is. Dekorálhatjuk még egy kis fehér csokival is.
Készíthetjük úgy is, hogy egy segéd kanállal csorgatjuk rá az olvadt csokoládét.
Ha megdermedt a csoki, a végére tegyünk celofánt, és egy masnival díszítsük fel.
Akkor az igazi, ha rusztikus, amorf alakú lesz, hiszen azonnal látszik róla, hogy házilag készítettük.
Szerző: 5PL
További receptek, információk itt találhatóak:
http://maxkonyhaja.blogspot.com/
http://thechefviki.blogspot.com/