Karinthy vagyok, térjen magához!

386

A Hadik Kávéház és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) októberben együtt ünnepli Karinthy Frigyest, mottójuk: a Hadikban VOLT, a PIM-ben VAN Karinthy.

A PIM-ben és a Hadikban közös programokkal emlékeznek az íróra

A legendás kávéház a szerző egyik törzshelye volt éveken át, a PIM-ben pedig december 31-ig látható a Számadás a tálentomról című Karinthy-kiállítás, ennek apropóján fogott össze a két intézmény, hogy egy hónapon át közös programokkal emlékezzenek a magyar szépirodalom legnagyobb humoristájára.

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója keddi, a Hadikban rendezett sajtótájékoztatóján elmondta: a múzeum célja, hogy szorosabb együttműködést alakítson ki olyan intézményekkel, közösségi terekkel, amelyek segíthetnek abban, hogy a közönség közelebb kerüljön az irodalomhoz. A közös Karinthy-hónapról szólva kiemelte, hogy bár a Hadikba számos író járt, a középpontban mégis Karinthy alakja áll, aki törzsvendége volt a kávéháznak, és akit talán a nagyközönség is a legjobban ismert és szeretett, még a villamos is megállt neki két megálló között, ha fel akart szállni, fogalmazott E. Csorba Csilla.

A PIM-ben december 31-ig látható tárlaton kiemelt szerepet kapott a kávéházi miliő bemutatása, hiszen ez a sokarcú, sokszínű világ meghatározó volt Karinthy életművében. De megjelennek természetesen az iskola és a betegség motívumai is. A játékos, interaktív, multimédiás kiállítás „nem lenne idegen Karinthytől”, aki nyitott volt minden újra. A kiállítás címében – amely Karinthy egy versének címe is egyben – szereplő számadás a megmérettetési kényszerre, az írói ethosz alapvető sajátosságára utal – mondta el a főigazgató. Karinthy (és írótársai) az örök megfelelési vágytól hajtva folyamatosan számot vetettek írásművészetükkel.

A tárlat az életút alapvető állomásait relikviák, kéziratok, különféle ábrázolások, hangfelvételek, filmek segítségével idézi meg. A látogatók számítógépes és mechanikus játékokkal saját nyelvi leleményességüket is próbára tehetik, tesztelve, hogy mennyire ismerik Karinthy nyelvi játékait, paródiáit. A kiállítás az Utazás a koponyám körül világával zárul, ahol az agyműtét rekvizitumai tekinthetők meg. Október 30-án Karinthy Márton szubjektív tárlatvezetése várja az érdeklődőket. A múzeum célja, hogy a közönség újra felfedezze magának Karinthyt.

Fotó: PIM

A Hadik Kávéház a gasztronómia és a hagyományok felől közelít a szerzőhöz. A Karinthy vagyok, térjen magához! címre keresztelt közös emlékhónapra a kávéház kedvezményekkel, különleges menükkel, cukrászsüteményekkel – ez utóbbira az idei ország tortáját is készítő Major Cukrászda közreműködésével – készül. De lesznek előadások, irodalmi beszélgetések is: október 24-én például E. Csorba Csillát látják vendégül a Hadik Irodalmi Szalonban. És egy irodalmi kvíz is várja az érdeklődőket mindkét helyszínen, amelynek nyertesei egy négyszemélyes vacsorát fogyaszthatnak el a kávéházban, illetve egy évig ingyen látogathatják a Petőfi irodalmi Múzeumot.

A programokért, és a további részletekért keressék fel a PIM és a Hadik közös Facebook-oldalát

mno.hu – fib

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu