Szellem a fazékból – A hordók őre

304

De az már mégsem járja, hogy a meszely is folyvást változtatja térfogatát. Bécsben 0,354, Erdélyben 0,419 liter. A pintről meg ne is beszéljünk. Az két kis icce, ami ugye durván másfél liter. A derék brit vasutas, Stuart Ashby, miután nyugdíjazták, végigjárta a Good Beer kalauz 700 kocsmáját, és minden söntésben a gallér mögé gurított egy pint sört. Ez, akárhogy számolom, 1050 liter. Azaz 21 pesti akó. Soproniból csak 14. A váradi köbölt, a szerednyeit meg a tokaji kis csebert ne is említsük, azok lefordításához fejszámoló művész kell. Elég annyi, hogy a tokaji átalag 75,6 liter, a gönci hordó meg 160 icce, vagyis durván 136 liter.

A gönci hordó az abaúji faluról kapta a nevét, és az aszú annyi puttonyos volt, ahány puttony szőlőszem a gönci hordóba került. Öt puttonynál több nem fért bele. Az átalag hordó meg Antalról lett elnevezve, hiszen a bolond is tudta, hogy a peres ügyeket nem prókátor, hanem Tokaji Antal által lehet elintézni. A lengyelek is antalkóba töltötték a tokajit, amikor a bírót megvesztegették.

Külön mítosz övezi a hordószörnyeket. A legrégibb és leghíresebb óriáshordó a heidelbergi. 1591-ben készült, űrmértéke 127 ezer liter volt. A harmincéves háborúban zsoldosok a dongáira verték szét és eltüzelték. A második 1664-ben épült (195 ezer liter), de néhány évtized után magától összedőlt. A harmadikat Károly Fülöp választófejedelem építtette, de ez meg eresztett. Végül a mai hordót (212 ezer liter) Károly Tivadar udvari pintére készítette 1751-ben. Akkora volt, mint egy gálya, a tetején táncmulatságokat rendeztek. Amikor a gigantikus hordót feltöltötték borral, az uralkodó megkérdezte udvari bolondját, az alig egyméteres, ám százkilós törpét, meg tudná-e inni az egészet? A törpe így felelt: "Perché no?" Miért ne? Így lett a neve Perkeo, a hordó őre. Szobra ma is vigyázza a drága nedűt. Legjobban persze saját magától kellett óvnia, hiszen Victor Hugo szerint a kis olasz képes volt meginni napi 15 palacknyi rizlinget.

A legnagyobb valaha is épült magyar boroshordó a nagyszombati Szulinyi-féle hordó lett volna. A Hármas kis tükör iskolai tankönyv 1841-ben azt írta, hogy ebbe 2110 akó (azaz 107 ezer liter) bor, vagy 364 ember fért bele. Ennek a XIX. század végén már csak hűlt helyét lehetett megtalálni. Ezzel szemben az Eszterházy Ferencz gróf Baj nevezetű szőlőhegyén álló öreg tatai hordóról van hiteles adatunk. Az 1806. évi Hazai Tudósítások a következőket írja: "Az egész hordónak igen díszes, rendes és helyes formája vagyon. Dongáji 83 vagynak, a fenekei vaspántokkal vagynak összeszorítva, a fája nyom 148 mázsát, a rajta levő vas 43 mázsát, belé fér 1412 akó (71.729 liter) bor. Készítették: a pápai uraság kádárja, Tóth György és egy pápai lakatos, Leicht János vasalta meg."

A hordóhoz kísértethistória is fűződik. Tóth uram fiatal felesége összeszűrte a levet a mester egyik legényével. Szegény kádár egy nap eltűnt. Esztendő múltán a csinos özvegy férjhez ment a legényhez, de a tatai nagy hordó takarításakor előkerült az öreg csontváza a hordóból. A legenda azonban dugába dől, éppúgy, mint a hordó dongái szoktak (innen a szólás), mert ki hinné el, hogy az oszló holttest nem rontotta meg évek alatt a bort. De hát különbözők vagyunk. Ki ecettel, ki hordóban savanyít.

Vinkó József - hetivalasz.hu
 

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

Alaposan a pohár fenekére nézhetett, aki az űrmértékeket kitalálta. Az még hagyján, hogy a magyar icce (0,848 liter) nagyobb, mint a pozsonyi, hiszen ezt maga a cinkotai kántor intézte igazságos Mátyásnál, amikor a három furfangos kérdésre megfelelt.

De az már mégsem járja, hogy a meszely is folyvást változtatja térfogatát. Bécsben 0,354, Erdélyben 0,419 liter. A pintről meg ne is beszéljünk. Az két kis icce, ami ugye durván másfél liter. A derék brit vasutas, Stuart Ashby, miután nyugdíjazták, végigjárta a Good Beer kalauz 700 kocsmáját, és minden söntésben a gallér mögé gurított egy pint sört. Ez, akárhogy számolom, 1050 liter. Azaz 21 pesti akó. Soproniból csak 14. A váradi köbölt, a szerednyeit meg a tokaji kis csebert ne is említsük, azok lefordításához fejszámoló művész kell. Elég annyi, hogy a tokaji átalag 75,6 liter, a gönci hordó meg 160 icce, vagyis durván 136 liter.

A gönci hordó az abaúji faluról kapta a nevét, és az aszú annyi puttonyos volt, ahány puttony szőlőszem a gönci hordóba került. Öt puttonynál több nem fért bele. Az átalag hordó meg Antalról lett elnevezve, hiszen a bolond is tudta, hogy a peres ügyeket nem prókátor, hanem Tokaji Antal által lehet elintézni. A lengyelek is antalkóba töltötték a tokajit, amikor a bírót megvesztegették.

Külön mítosz övezi a hordószörnyeket. A legrégibb és leghíresebb óriáshordó a heidelbergi. 1591-ben készült, űrmértéke 127 ezer liter volt. A harmincéves háborúban zsoldosok a dongáira verték szét és eltüzelték. A második 1664-ben épült (195 ezer liter), de néhány évtized után magától összedőlt. A harmadikat Károly Fülöp választófejedelem építtette, de ez meg eresztett. Végül a mai hordót (212 ezer liter) Károly Tivadar udvari pintére készítette 1751-ben. Akkora volt, mint egy gálya, a tetején táncmulatságokat rendeztek. Amikor a gigantikus hordót feltöltötték borral, az uralkodó megkérdezte udvari bolondját, az alig egyméteres, ám százkilós törpét, meg tudná-e inni az egészet? A törpe így felelt: „Perché no?” Miért ne? Így lett a neve Perkeo, a hordó őre. Szobra ma is vigyázza a drága nedűt. Legjobban persze saját magától kellett óvnia, hiszen Victor Hugo szerint a kis olasz képes volt meginni napi 15 palacknyi rizlinget.

A legnagyobb valaha is épült magyar boroshordó a nagyszombati Szulinyi-féle hordó lett volna. A Hármas kis tükör iskolai tankönyv 1841-ben azt írta, hogy ebbe 2110 akó (azaz 107 ezer liter) bor, vagy 364 ember fért bele. Ennek a XIX. század végén már csak hűlt helyét lehetett megtalálni. Ezzel szemben az Eszterházy Ferencz gróf Baj nevezetű szőlőhegyén álló öreg tatai hordóról van hiteles adatunk. Az 1806. évi Hazai Tudósítások a következőket írja: „Az egész hordónak igen díszes, rendes és helyes formája vagyon. Dongáji 83 vagynak, a fenekei vaspántokkal vagynak összeszorítva, a fája nyom 148 mázsát, a rajta levő vas 43 mázsát, belé fér 1412 akó (71.729 liter) bor. Készítették: a pápai uraság kádárja, Tóth György és egy pápai lakatos, Leicht János vasalta meg.”

A hordóhoz kísértethistória is fűződik. Tóth uram fiatal felesége összeszűrte a levet a mester egyik legényével. Szegény kádár egy nap eltűnt. Esztendő múltán a csinos özvegy férjhez ment a legényhez, de a tatai nagy hordó takarításakor előkerült az öreg csontváza a hordóból. A legenda azonban dugába dől, éppúgy, mint a hordó dongái szoktak (innen a szólás), mert ki hinné el, hogy az oszló holttest nem rontotta meg évek alatt a bort. De hát különbözők vagyunk. Ki ecettel, ki hordóban savanyít.

Vinkó József – hetivalasz.hu
 

Szellem a fazékból – Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek.”

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu