Szellem a fazékból – Guinness-alaplé

292

A receptet sajnos nem közölték, pedig a szárhegyi káposztát nemrég védették le a helyi termelők, és nemcsak a savanyítás módja (egészben savanyítják csapos hordókban), a csombor, a babérlevél, a torma aránya, de a kerek, lapos káposzta is különlegesség, hiszen a levelei vékonyabbak, erezete mívesebb, érési ideje is rövidebb, mint a többi káposztáé, és a novemberben elsózott zöldség karácsonyra már zamatos. Feltéve, ha háromszor megütötte a hóharmat.

Csak utána szabad „levágni”, de ilyenkor régebben az örmény kereskedők bármire elcserélték a káposztafejeket: csizmára, cukorra, írószerszámra. Ha szerepelt valamilyen káposzta Horvát- és Magyarország címerében, akkor ez volt az.

De a történet most nem káposztáról szól, hanem Guinness-rekordról. Erről az ócska, felszínes kulináris marketingfogásról, amit nyolc éve Benke László hozott divatba Magyarországon. A nemzet Laci bácsija (az Oscar-díjas blöffszakács) volt az, aki mítoszt teremtett a mennyiségből. Hol két mázsa vecsési káposztából és egy mázsa nyolctojásos fodros kockából készített „ínyenc káposztás cvekedlit”, hol tízezer tojásból kotyvasztotta össze „a világ legnagyobb reneszánsz tojásételét”, amit elkeresztelt „tikmony Bonfini ínyére” névre. A tészta persze nem nyolctojásos volt, a káposzta nem vecsési, a cvekedli odakozmált, Bonfinit meg enyhe túlzás Mátyás íródeákjának nevezni, hiszen 59 éves korában találkozott először a királlyal. A tojást meg utálta.

De mit számít mindez, ha Laci bácsi huncut mosollyal összecsippenti hüvelyk- és mutatóujját (séfkabátján kirajzolódik a Teletál Ételfutár logója), s a megbolondított szakácsok és polgármesterek kalákában szervezik a rekordkísérleteket, mert így gondolják feltenni helységüket Európa gasztronómiai térképére. „A magyar nép le sem tagadhatná, hogy gasztronómiai nemzet – mondja Sebestyén István, a magyarországi Guinness-rekordok regisztrátora –, sehol nincs ennyiféle ötlet.”

Tíz szakács, 2000 adag dödölle egy nap alatt Nagykanizsán – mesterszakács: Czimmermann József, a dödöllekirály; 2500 szalkai batyus leves Nyíregyházán – Venesz-díjas mesterszakács: Szoboszlai Gyula; ezer harcsa gyomrából harcsapacal Dunaújvárosban – szervező: Szalka József soltszentimrei halkereskedő; hétezer csörögefánk négy óra alatt Árpádhalmon; 28 131 palacsinta 24 óra alatt Győrben. A világ leghosszabb túrós puliszkája (150 méter) Torja községben, a legnagyobb krumplilángos Abaújszántón, a leghosszabb kürtőskalács, almás-meggyes rétes – soroljam? Az ember csak pislog, mint a miskolci béka a kocsonyában. Mivel növeli hazánk gasztronómiai hírnevét, ha Siófokon mézeskalácsból készítenek csempét, ha Kiskunfélegyházán megtöltenek száz méter libanyakat, de lúdbőrösek leszünk az ízétől?

Nagyon nagyot főzni, ahogy Dósa Tibor királyi főszakács szokta, a szorgalmas bolond is tud. Jól főzni, az már más kérdés. Dósa úr, a gasztronómia lovagja (a címet Benke nagymester adományozta neki) hol gigagulyás, hol pincepörkölt készítéséhez szerez szponzorokat. Ilyenkor megy minden a fazékba: ketteskolbász, fóliás krumpli, vágóhídi nyesedék, tucatszám Erős Pista, Delikát ételízesítő. Majd jön a rekordkísérletek legszebb pillanata: a főzőedényt tűzoltótömlő segítségével felengedik csapvízzel. Ez a Guinness-alaplé. Aztán polgármesterek, királyi fő- és alszakácsok kóstolgatnak, hümmögnek, legurítanak néhány stampedlivel, és nem értik, miért nem ízlik. A mennyiség nem akar átcsapni minőségbe.

Nem kellene szólni nekik, hogy ez a dolog már Marxnak sem jött be?

 Vinkó József - hetivalasz.hu

Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

Múlt pénteken Székelyudvarhelyen megdöntötték az „egy edényben főzött legtöbb töltött káposzta” Guinness-rekordját: a sportcsarnokban 27 104 húsbatyut göngyöltek káposztalevélbe.

A receptet sajnos nem közölték, pedig a szárhegyi káposztát nemrég védették le a helyi termelők, és nemcsak a savanyítás módja (egészben savanyítják csapos hordókban), a csombor, a babérlevél, a torma aránya, de a kerek, lapos káposzta is különlegesség, hiszen a levelei vékonyabbak, erezete mívesebb, érési ideje is rövidebb, mint a többi káposztáé, és a novemberben elsózott zöldség karácsonyra már zamatos. Feltéve, ha háromszor megütötte a hóharmat.

Csak utána szabad „levágni”, de ilyenkor régebben az örmény kereskedők bármire elcserélték a káposztafejeket: csizmára, cukorra, írószerszámra. Ha szerepelt valamilyen káposzta Horvát- és Magyarország címerében, akkor ez volt az.

De a történet most nem káposztáról szól, hanem Guinness-rekordról. Erről az ócska, felszínes kulináris marketingfogásról, amit nyolc éve Benke László hozott divatba Magyarországon. A nemzet Laci bácsija (az Oscar-díjas blöffszakács) volt az, aki mítoszt teremtett a mennyiségből. Hol két mázsa vecsési káposztából és egy mázsa nyolctojásos fodros kockából készített „ínyenc káposztás cvekedlit”, hol tízezer tojásból kotyvasztotta össze „a világ legnagyobb reneszánsz tojásételét”, amit elkeresztelt „tikmony Bonfini ínyére” névre. A tészta persze nem nyolctojásos volt, a káposzta nem vecsési, a cvekedli odakozmált, Bonfinit meg enyhe túlzás Mátyás íródeákjának nevezni, hiszen 59 éves korában találkozott először a királlyal. A tojást meg utálta.

De mit számít mindez, ha Laci bácsi huncut mosollyal összecsippenti hüvelyk- és mutatóujját (séfkabátján kirajzolódik a Teletál Ételfutár logója), s a megbolondított szakácsok és polgármesterek kalákában szervezik a rekordkísérleteket, mert így gondolják feltenni helységüket Európa gasztronómiai térképére. „A magyar nép le sem tagadhatná, hogy gasztronómiai nemzet – mondja Sebestyén István, a magyarországi Guinness-rekordok regisztrátora –, sehol nincs ennyiféle ötlet.”

Tíz szakács, 2000 adag dödölle egy nap alatt Nagykanizsán – mesterszakács: Czimmermann József, a dödöllekirály; 2500 szalkai batyus leves Nyíregyházán – Venesz-díjas mesterszakács: Szoboszlai Gyula; ezer harcsa gyomrából harcsapacal Dunaújvárosban – szervező: Szalka József soltszentimrei halkereskedő; hétezer csörögefánk négy óra alatt Árpádhalmon; 28 131 palacsinta 24 óra alatt Győrben. A világ leghosszabb túrós puliszkája (150 méter) Torja községben, a legnagyobb krumplilángos Abaújszántón, a leghosszabb kürtőskalács, almás-meggyes rétes – soroljam? Az ember csak pislog, mint a miskolci béka a kocsonyában. Mivel növeli hazánk gasztronómiai hírnevét, ha Siófokon mézeskalácsból készítenek csempét, ha Kiskunfélegyházán megtöltenek száz méter libanyakat, de lúdbőrösek leszünk az ízétől?

Nagyon nagyot főzni, ahogy Dósa Tibor királyi főszakács szokta, a szorgalmas bolond is tud. Jól főzni, az már más kérdés. Dósa úr, a gasztronómia lovagja (a címet Benke nagymester adományozta neki) hol gigagulyás, hol pincepörkölt készítéséhez szerez szponzorokat. Ilyenkor megy minden a fazékba: ketteskolbász, fóliás krumpli, vágóhídi nyesedék, tucatszám Erős Pista, Delikát ételízesítő. Majd jön a rekordkísérletek legszebb pillanata: a főzőedényt tűzoltótömlő segítségével felengedik csapvízzel. Ez a Guinness-alaplé. Aztán polgármesterek, királyi fő- és alszakácsok kóstolgatnak, hümmögnek, legurítanak néhány stampedlivel, és nem értik, miért nem ízlik. A mennyiség nem akar átcsapni minőségbe.

Nem kellene szólni nekik, hogy ez a dolog már Marxnak sem jött be?

 Vinkó József – hetivalasz.hu

Szellem a fazékból – Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek.”

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu