Egy igazán tökéletes vendégvárós süti recept, 1985-ből, a planétás kártyákból. Néha elővesszük, végig lapozzuk, és csodálkozunk, mennyi pompás receptet gyűjtöttek annak idején össze, az akkor nagy dolognak számító gyűjtődobozba.
Az alapmennyiséget érdemes mindjárt szorozni, mert nagyon eteti magát.
Nagy előnye, hogy nincs benne semmilyen térfogatnövelő szer,.és ha normális minőségű sajtból csináljuk, biztosan olyan ételt eszünk, ami megbízható, ami a mai világban nem elhanyagolható.
Fontos tanácsok:
– vajat használjunk, min. 80%-os zsírtartalommal, margarinnal nem lesz szép a tészta
– a tejföl legyen zsíros, és jó minőségű, a „frissfölt” felejtsük el,
– a sajt legyen félkemény, de ne domináns ízű, mert akkor elnyomja az egészet.
– a vaj, a tejföl és a sajt is legyen hideg,
– fontos a zsírtartalom, mert attól lesz a tészta könnyű, és szép magas
Hozzávalók:
– 20 dkg vaj
– 30 dkg liszt
– 12 dkg zsíros tejföl
– 15 dkg reszelt, félkemény sajt (trappista, gouda, füstölt)
– 1 tojás sárgája
– (zöld citromos) só
kenéshez: egy egész tojás
szóráshoz, díszítéshez: kömény, mandula, szezámmag
A hűtés után egy éles késsel, tetszőleges formákra vágjuk, és megszórjuk a választott dekorációval.
Előmelegített sütőben, 180-200 C-on, sütőlemezre rakva, 20-25 perc alatt, szép pirosra sütöm.
A recept eredetije, a Planétás sorozatból, 8. csomag 19. kártyáján található.
Szerző: 5PL