Körülöttünk az ipar- és tervezőművészet

356

A Műcsarnokban minden évben megrendezett Nemzeti Szalon 2017-ben az ipar- és tervezőművészeté.

A Körülöttünk főcímet viselő tárlat a mindennapi használati tárgyainkat igyekszik bemutatni, hiszen nem is gondolnánk, milyen hosszú és gondos munka eredménye egy bankkártya vagy egy bélyeg megtervezése. A kiállítás augusztus 13-ig megtekinthető.

Az április 21-ei megnyitót egy sajtóbejárás előzte meg, amelyen Sára Ernő és Scherer József kurátorok vezették körbe a sajtó képviselőit és mutatták be ezt a rendkívül sokszínű és monumentális tárlatot. Olyan művészeti alkotásokat kívántak elérhetővé tenni, amelyekkel mindennap együtt élünk, a hétköznapjaink részei, így természetesnek vesszük őket, miközben eszünkbe sem jut, milyen gondos és precíz tervezés eredménye egy-egy ruha, ékszer, táska vagy egy villamosmegálló, egy bélyeg, egy bankkártya és még sorolhatnánk példaként a kiállított tárgyakat.

_D0A2457_Copy

A Szalonon nyolc iparművészeti és tervezőművészeti szakterület mutatkozik be, ezeknek a területeknek a még meg nem valósult ötleteit, illetve az elmúlt tíz évben már kivitelezett terveit tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat rendkívül monumentális, a kurátorok igyekeztek kihasználni a Műcsarnok belső architektúráját is mind a tizenegy kiállítótérrel.

A legelső teremben olyan művészek kaptak helyet, akik már a szakmájukban elérték, amit lehetett – ahogyan Sára Ernő fogalmazott: „megsüvegelendők”. Mellettük jelennek meg azok a fiatal alkotók, akik nemrég kezdték a pályájukat, de már bizonyították tehetségüket. Az ezt követő kisseb helyiségben könyvek, brosúrák és minden megjelenik, ami a nyomtatott világhoz kapcsolódik, így cégemblémák, plakátok, kiadványok, bélyegek is megtekinthetők – sőt helyet kapott egy olyan bélyeg is, amely Swarovski-kövekkel van díszítve – és balatoni pénzeket is láthatnak, melyek turisztikai látványosságnak számítanak.

_D0A2552_Copy

A következő nagyobb teremben helyet kaptak divatos estélyik, ékszerek, egyedi tervezésű órák, táskák. A használati tárgyak mellett pedig megjelennek a plakátok, a rajzfilmek – így Piszkos Fred és Fülig Jimi története is – sőt még egy egyedi tervezésű versenyautó is megtekinthető, amely egy motor és egy autó karbonszálas keverékének tűnhet a laikus szemlélő számára. Rengetek használati tárgyat állítottak ki, de olyan apróságok is láthatók, mint a bukósiska alatt kényelmesen viselhető napszemüveg. De olyan, a jövőre nézve hasznos tárgyak terveit is kiállították, melyek környezetbarát technológiával készültek, sőt túraruha és egyedi tervezésű váza is helyet kapott a tárlatban.

_D0A2562_Copy

Ennek a sokszínűségnek az oka lehet többek között az, hogy a legutóbbi ipar- és tervezőművészti kiállítás a kétezres években volt. Tehát tizenhét éve nem került előtérbe ez a művészeti ág, a hosszú idő alatt pedig nagyon sok kiállításra érdemes alkotás torlódott fel. A Műcsarnok programjába illesztett Nemzeti Szalon mostantól ötévente az ipar- és tervezőművészetnek nyújt helyet sorban váltakozva a többi vizuális művészettel.

A tárlat két nagyobb területre bontható: az egyik azoknak a mestereknek és tanároknak állít emléket – és tiszteleg előttük –, akiknek munkája meghatározó volt egy-egy műfaj fejlődése szempontjából. A másik terület az értékmentés, vagyis a restaurálás folyamatát mutatja be az iparművészet tárgykörére korlátozódva.

A kiállított művek begyűjtése már novemberben elkezdődött, és kétféle képen választották ki a bemutatott alkotókat és azok munkáit. Egyrészről a Műcsarnok felhívást intézett minden 21. életévét betöltött művészhez terveik bemutatására. A beérkezett alkotások számára létrehoztak egy adatbázist, a Tár.hely 2.0-t, ide kellett beküldeniük a pályázóknak az elmúlt tíz év megvalósult terveit – minden művész tíz alkotással nevezhetett. Másrészt ezzel párhuzamosan a kurátorok egy névsort állítottak össze, mely a szakterületek kiválóságait és az eddigi munkájuk alapján elismert fiatalokat tartalmazza: ezek az alkotók a kurátoroktól személyes meghívást kaptak, sok esetben konkrét munkával.

_D0A2410_Copy

„Mindenki szeretné magát megmutatni, ezért igyekeztünk minél több alkotónak teret biztosítani. Így a kiállítótérben több mint 420 művész alkotása van jelen, a virtuális kiállításban pedig még 270 alkotó kapott helyet” – mondta el Sára Ernő, a kiállítás egyik kurátora.

A Körülöttünk. Nemzeti Szalon 2017 című tárlat rendkívüli sokszínűségével segít a látogatónak áttekinteni az ipar- és tervezőművészet csaknem húsz évének alkotásait, és megmutatja azt is, ma merre tart ez a művészeti ág. Azoknak a művészeknek a munkái, akik nem szerepelnek a kiállításon, a Szalon időtartama alatt digitális felületen láthatók, illetve megjelenik egy katalógus is, melybe az összes tervező munkája bekerül.

Fischer Viktória

Fotó: Csákvári Zsigmond

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu