Egyéves lett a budapesti Kossuth téri Szamos kávéház, amelynek emeletén csokoládémúzeum is működik. Az évfordulóhoz kapcsolódva újított a cég: válaszolva a látogatói igényekre, inter-aktív tárlatvezetéssel bővítették a szolgáltatások körét. Kelényi Szamos Gabriella és férje, Kelényi Gyula harminc év alatt felhalmozott kincseinek egyedülálló gyűjteményét a család barátja, S. Nagy Anikó muzeológus rendezte tematikai és kronológiai sorrendbe.
Az első teremben a látogatók a kakaóbab történetével ismerkedhetnek meg. Az egyenlítői meleget kedvelő kakaófa évente kétszer terem, a kettévágott gyümölcsben körülbelül negyven mag található, amelyet aztán hét napig pálmalevelekben szárítanak, majd osztályzásra kerülnek. A tárlatvezetés résztvevői ebben a teremben valódi kakaóbabot kóstolhatnak és egy zacskónyi belga csokoládépasztilla-mintával folytathatják útjukat az Édes szalonba, ahol a berendezés a forró csokoládé élvezetének luxusát tükrözi.
Először XIV. Lajos udvarában ittak forró csokoládét, ez később divattá vált az arisztokrácia körében, ami magával hozta az elegáns fém és porcelán használati tárgyak elterjedését; hála a Szamos család gyűjtőszenvedélyének, ezekből jó párat megcsodálhatunk. Ugyanitt a tárlat vezetőjétől, Bak Judittól ízletes forró csokoládét és mártogatható marcipánt kapnak a résztvevők, tovább növelve az ízletes időutazás élményét.
Forrás: Mirkó István
A Kossuth téri kiállítás látogatói a műhelyben cukrászinaskodhatnak
Bár a látogató eddig is látott gyönyörű csokoládés, cukros és pralinés dobozokat, de a Doboz galéria szobája rejti a legszebb 19. századi darabokat, amelyeken híres festők művei díszelegnek, valamint itt található a Szamos szimbóluma, Jean-Étienne Liotard A szép csokoládéslány című festménye alapján 78 kilogramm marcipánból készült szobor.
A következő teremben a bonbonöntőformák között egy informatív kisfilmet vetítenek, amely a kakaóbab termesztésétől kezdve egészen a csokoládék boltokba kerüléséig ismerteti az egyik legnépszerűbb édesség útját. Pár lépéssel odébb az 1940-es éveket idéző édességboltba csöppenünk, ahol mennyei grillázst és trüffeleket kóstolhatunk.
A múzeum utolsó állomása a csokoládéműhely, amelyben megtalálhatóak az első Szamos-műhelyből származó működőképes gépek és korabeli eszközök, többek között a Szamos Mátyás hírnevét megalapozó marcipánrózsák készítéséhez használt tárgyak. Itt ismerkedhetünk meg a táblás csokoládé öntésével, egy táblát saját kezűleg díszíthetünk fel különféle alapanyagokkal, és ezt hűtés után becsomagolva kézhez is kapjuk.
A Szamos Csokoládémúzeum egyórás programja igazi élményt kínál a történelem kedvelőinek, az édességek szerelmeseinek és a tudásra szomjazóknak.
Forrás: magyaridok.hu